
Ik ben Janneke; pedagoog in kinderopvang en onderwijs. Werkzaam als onderzoeker, spreker, auteur, coach en ontwikkelaar. Ik hou van maken, denken en dóen. Pionieren om samen te ontdekken wat kan, mag en moet. Bureau Hagenaar is mijn werkplaats, een bureau dat overal even neergezet kan worden. Een plek waar ideeën ontstaan, groeien en wortelen.
mijn gereedschap
Jarenlange ervaring in onderwijs en kinderopvang van werkvloer tot beleid en scholing. En ik heb laadjes vol spel, onderzoek, kunst, natuurervaringen en sociaal maatschappelijke verbinding. Met die mix breng ik mensen samen: van nieuwsgierige kinderen tot bevlogen professionals. Ik verbind, zet aan tot beweging en help om het concreet om te zetten in actie.
mijn werk
Ik werk op plekken waar ruimte is voor experiment en waar iets mag ontstaan. Dat kan een speelse interventie zijn, een diepgravend onderzoek of een kunstzinnig project. Soms concreet, soms nog heerlijk in de mist. Altijd met het doel om te inspireren en nieuwe wegen te openen. Een combinatie van wetenschappelijk onderzoek met praktijkgerichte toepassingen.
Dat kan in aller vormen; een keynote, een workshop, een leergang, een traject, een artikel, een film, een werkatelier, een…
Janneke Hagenaar – Pionier met een bureau vol laadjes

spel
Spel als motor van ontwikkeling, geïnspireerd door de cultuur-historische activiteitstheorie (CHAT)
Spel is het hart van de kinderlijke ontwikkeling. Vanuit de cultuur-historische activiteitstheorie, zoals ontwikkeld door Vygotsky en Leontjev, zien we spel als dé activiteit waarin kinderen de wereld leren begrijpen, bevragen en betekenis geven. In hun spel bootsen kinderen sociale rollen na, experimenteren ze met regels, en ontwikkelen ze zelfregulatie, verbeelding en empathie. Door te spelen maken kinderen zich niet alleen vaardigheden eigen, ze groeien ook in hun mens-zijn. Spel verbindt denken, voelen en doen. Het is de plek waar cultuur en ontwikkeling samenkomen, een oefenplaats voor het echte leven, maar dan in hun eigen tempo, in hun eigen taal. Juist in een tijd waarin alles sneller en doelgerichter lijkt te moeten, herinnert deze benadering ons eraan dat spel geen luxe is, maar een levensbehoefte.
Ik ben Startblokken trainer en ontwikkel trajecten samen met opdrachtgevers.

groen cement & ko
Groen Cement is een beweging die sinds 2009 professionals in de kinderopvang en specialisten op het gebied van natuur en milieu samenbrengt. Als het 'cement' tussen deze twee werelden ondersteunt Groen Cement kinderopvangorganisaties bij het vergroenen van hun omgeving en het bevorderen van natuurbeleving voor kinderen. & KO staat voor kinderopvang, kwaliteit en onderzoek.
Een belangrijk initiatief is het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang. Dit kwaliteitsmerk maakt de keuze voor natuur en natuurbeleving zichtbaar voor kinderen, ouders, medewerkers en de omgeving. Het kwaliteitsmerk wordt per locatie toegekend om het unieke karakter van elke plek te benadrukken.
Daarnaast biedt de Groen Cement Academie diverse leergangen en trainingen, events aan voor pedagogisch professionals. Deze opleidingen zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn over de wederkerige relatie met de natuur en het praktisch toepassen van natuurbeleving in de kinderopvang. Door deze initiatieven draagt Groen Cement bij aan een wereld waarin kinderen opgroeien in verbondenheid met de natuur, wat essentieel is voor hun gezonde ontwikkeling en het besef van de waarde van de natuur.

onderzoek
Ik ben als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Natuur Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden, waar ik onderzoek hoe natuur bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.
Mijn onderzoeksfocus ligt op leren en ontwikkelen door spel, met een bijzondere aandacht voor buitenspel.
Recent (2022-2024) leverde ik een bijdrage aan het promotieonderzoek van Jannette Prins 'Hoofd, schouders, knie en TAAL', waarin wij de invloed van natuur op de taalontwikkeling van peuters en kleuters onderzochten.
Van 2018 tot 2022 deed ik onderzoek naar het pedagogisch gebruik van de buitenruimte. De tuin als een waardevolle pedagogische ruimte, waarin baby's met al hun zintuigen kunnen ontdekken, ervaren en verbinden. Buiten-zijn nodigt uit tot bewegen, kijken, voelen en luisteren. Door bewust in te spelen op wat baby's buiten beleven en ervaren, kunnen pedagogisch professionals aansluiten bij hun behoeften, rust brengen én nieuwsgierigheid prikkelen.

kunst
Kunst en creativiteit gaan over begrijpen met je handen en voelen met je hart. En dat is noodzakelijk in het leven van kinderen. Wanneer kinderen tekenen, bouwen, schilderen of dansen, geven ze uitdrukking aan wat er vanbinnen leeft. Ze denken met hun handen, verkennen de wereld via vormen, kleuren en materialen. Creativiteit is hun taal, hun manier van vragen stellen en betekenis geven.
Musea en kunstwerken bieden kinderen een venster én een spiegel: ze openen werelden en nodigen uit tot verwondering. Samen met professionals uit onderwijs, kinderopvang en kunsteducatie leren we kinderen niet wat iets 'is', maar wat het voor hen betekent. Samen oefenen in kijken, voelen, verwoorden. Zo ontwikkelen we niet alleen expressie, maar ook verbeeldingskracht, empathie en eigenheid.
In een wereld vol antwoorden houdt kunst de vraag levend. En dat is precies wat kinderen nodig hebben om op te groeien tot nieuwsgierige, verbonden en vrije mensen.
Leerkrachten en pedagogisch professionals spelen een rol in de kunstzinnige ontwikkeling. Dat begint met zelf vertragen en leren kijken, niet alleen naar het resultaat, maar naar het proces van het kind. Dat is leren kunst zien als meer dan 'knutselen' of een vast product, maar als een vorm van denken, voelen en ontdekken. Daarbij leer je als professional om ruimte te geven in plaats van te sturen, om open vragen te stellen, mee te verwonderen en het kind te volgen in zijn expressie. Om materialen aan te bieden die uitnodigen, niet beperken. En om de waarde van kunst, ook in musea of voorstellingen te herkennen als een manier van samen betekenis geven aan de wereld
Pedagogisch professionals ontwikkelen zich tot begeleiders van het creatieve proces. Niet door voor te doen, maar door mee te gaan in een onderzoekende houding.
samenwerken met Bureau Hagenaar
Betrokken, onderzoekend en bevlogen.
Chiel van der Veen
Professor/lector Urban Care & Education
Vakvrouw, scherpe observant (begeleiding op maat), goede afstemming, opbouwend, prikkelend, stimuleert en betrouwbaar.
Ingard Lachman
Directeur CBS De Schakel
Betrokken, verbindend en professioneel.
Ester van Oers
Schoolleider de Archipel, eindredacteur tijdschrift Zone,
Inspirerend, maatschappelijk diep betrokken, houdt van kleine en grote dingen van het leven, altijd bezig, altijd vrolijk, aangenaam intelligent.
Ellen de Dapper
Directeur de Sterrebloem (Vlaanderen)
Gepassioneerd, liefde voor 'leven', toekomstige generatie.
Mirjam Companjen
Directeur Pedagogiek en Kwaliteit Samenwerkende Kinderopvang
Gedegen, altijd op de inhoud en altijd afgestemd.
Geert van Thull
Locatiemanager KomKids kinderopvang
Aandacht, liefde en slim.
Astrid Poot
Sociaal ontwerper, maker en tekenend/praktisch-filosoferend schrijver.
'Echt', onderzoekend interesse in mensen, nieuwsgierig, groen.
Åsta Vedeler
Manager kinderverblijf in Bergen (Noorwegen)
Authentiek, inspirerend, en een hart voor wat je doet.
Suzan Ujvari-Tienhooven
Pedagoog
Verbinding met natuur, oog voor details, hartelijk, verbinding met onderzoek en diepgang.
Joeri Sterckx
Pedagogisch begeleider basisonderwijs bij OVSG (Brussel)
Combineert professionaliteit, inhoudelijke kennis en creatieve ideeën tot inspirerende en praktijkgerichte Startblokken trainingen.
Susan van Oosterom
Directeur De Kleinste Reus Amsterdam | De Kleinste Campus
Gepassioneerd, doortastend en opmerkzaam.
Madelon Faber
Leerkracht
Vakvrouw, scherpe observant (begeleiding op maat), goede afstemming, opbouwend, stimulerend en betrouwbaar
Ingard Lachman
Directeur De Schakel Rotterdam
Meedenkend, oplossingsgericht en hartelijk. En als bonus heb je dan ook nog een fijn persoon en natuurliefhebber.
Tom Lindt
Pedagogisch coach Zon! Kinderopvang
Verbindend, stijlvol en aards (nuchter en met beide voeten in een natuurlijke, duurzame mindset)